Za tancem, surfováním a sluncem do Portugalska

porto5Markéta s Gabkou vyrazily na taneční trénink E+Motion do Portugalska. Zajímá vás, jaké zážitky si odtud odváží? 

Tak jsme dorazily. Z chladného Česka do horkého portugalského Porta to byla příjemná změna. Je to jako kdybychom jely na dovolenou – malé kavárny v úzkých uličkách Porta, oceán jen kousek od centra města, usmívající se Portugalci, modrobílé vzory na starých budovách a spousta slunce.

Jenže na dovolenou většinou jedou lidé za odpočinkem a nicneděláním. My přijely kvůli něčemu jinému – kvůli tanci. A kvůli rozvoji kreativity a podnikatelských schopností.  Nebudeme na to samy, přidá se k nám dalších přibližně 30 mladých lidí z Itálie, Španělska, Maďarska, Bulharska, Estonska, Lotyšska, Polska, Portugalska, Řecka a Chorvatska, takže o multikulturní prostředí bude rozhodně postaráno.

porto3

Bydlíme asi 150 m od pláže. Ne od jen tak nějaké pláže, je obrovská, písčitá, vedle Atlantického oceánu, bez turistů a se spoustou surfařů. Areál, ve kterém jsme ubytované, je místní surf club. Prý je podmínkou pro všechny hosty, že se musí zúčastnit minimálně jedné lekce surfování. Ale tak, my se zlobit nebudeme! (I když surfování ve spojení s poměrně náročnými hodinami tance nakonec byla docela zátěž pro tělo!)

Pojítkem celého Erasmus+ pobytu tady ve Viana de Castelo je současný tanec. Jenže řeknete si současný tanec a účastníci projektu z tolika zemí vám předvedou docela odlišný styl tance. Díky tomu se ale můžeme učit jeden od druhého, a to považuji za jeden z největších plusů celého programu.

porto4

Lekce tance od Marjory, naší nizozemské lektorky, nás všechny vyčerpávají a zároveň nabíjí pozitivní energií úplně stejně. Margeri prostě ví, jak nás donutit se pohybovat tak, aby to jako tanec opravdu vypadalo. Však to vlastně sama zmínila – hudba a tanec jsou prý její život. Je to z jejího přístup poznat. A je skvělé něco takového zažít. S Alexem, řeckým lektorem tance, se skvěle doplňují. Každý z nich nám předal něco ze svého stylu a ze svého nadšení.

První půlka kurzu byla věnována technice v tanci a také probuzení kreativity v nás. Pravdou je, že prostředí, ve kterém jsme se všichni pohybovali – surfařský klub, skvělá pláž, malý lesík – už ke kreativitě samo vybízí.

Ale aby toho vymýšlení a kreativity prý nebylo moc, jedno dopoledne jsme místo tanečního studia strávili na vlnách. Ve studeném Atlantickém oceánu, v nepříliš pohodlném neoprenovém obleku, za to však se surfařským prknem. Naše první surfování na opravdových vlnách! Zalíbilo se nám to natolik, že jsme si pár dní na to řekli ještě o druhou lekci. Je to zlo, oblíbit si surfování, když pocházíte z Česka, kde si o moři a velkých vlnách vhodných na surfování můžete jen nechat zdát.

porto6

Celá druhá půlka kurzu směřovala k jedinému – k závěrečnému představení našich autorských choreografií. Přišli se podívat kamarádi organizátorů, personál areálu, portugalští kamarádi některých účastníků i pár surfařů. Opravdu se mi líbila rozmanitost toho, co jsme byli schopni za těch pár dní vytvořit. Na pláži, na stromě, ve vodě, na trávě, na schodech, na zábradlí. Sami, ve dvojicích nebo ve trojicích. S hudbou nebo za úplného ticha. Jestli to stálo za to, posuďte sami.

VIDEO

Naučili jsme se, jak z obyčejného každodenního pohybu vytvořit prvek, který v taneční choreografii rozhodně vynikne. Víme, jak v tanci pracovat s prostorem, časem i dynamikou. Zlepšili jsme se v týmové spolupráci s dalšími tanečníky. Věřím, že naše angličtina a stejně tak i kontakty v zahraničí jsou odteď zase o něco bohatší. Přivezli jsme se nové znalosti, opálení, pár portugalských suvenýrů a úsměv na tváři. Pojedeš příště taky?

Markéta + Gabka

Erasmus+     Financováno z programu Evropské unie Erasmus+.