Projekt snů: příroda, hry, tanec, sport…

BeFunky Collage3Příroda, hry, tanec, sport, meditace, dobrodružství, výzvy, kultura a spousta nových přátel! Těmito slovy by se ve stručnosti dal shrnout jedinečný Erasmus+ projekt, který se uskutečnil v první polovině července v Nizozemí a nesl název Natural. Zúčastnilo se jej přibližně padesát mladých lidí, kteří přijeli z různých zemí Evropy. Český tým čítal jednoho kluka Vojtu, který byl obklopen čtyřmi mladými děvčaty Gabčou, Kamčou, Katkou a Marťou. Postupně jsme navázali přátelské vztahy i s ostatními účastníky projektu, kteří přijeli z Bulharska, Lotyšska, Maďarska, Makedonie, Rumunska a Řecka. Místní Nizozemci tvořili větší část organizačního týmu.

Projekt Natural byl rozdělen do dvou částí. Prvních pět dní jsme strávili v kempu Buitendoor poblíž vesnice Nunspeet. Přibližně dvě hodiny chůze, jak jsme si první den hned vyzkoušeli. Ten, kdo si neváhal ráno trochu přivstat, se mohl těšit z lekcí pilates v čele s naší báječnou předcvičovatelkou Kamčou. Po ranním protažení nás roztančil sympatický Lotyš Kris v rytmu kubánské salsy a pak už následovala bohatá snídaně. Takto skvěle připraveni, s úsměvem a dobrým pocitem, jsme každý den zahajovali celodenní program, který byl realizovaný formou her, sportu, naučných aktivit, povídáním si se svým „buddym“ a reflexí ve skupinkách. Většina večerů pak byla zakončena společnou meditací.

BeFunky CollagePrvní den byl ve znamení seznamování a navazování kontaktů s ostatními. Druhý den už byl zaměřen na poznání sebe sama a uvědomění si, kde v životě stojíme. Třetí den jsme věnovali spojení s přírodou, která nás obklopovala a celkovému zklidnění. Čtvrtý den pak opět přinesl vzájemné sblížení a poslední pátý den jsme byli rozděleni do týmů po čtyřech a získali některé praktické dovednosti a informace o Nizozemí, které se nám hodili v následujícím týdnu plném cestování.

Následující den jsme už tým po týmu vyráželi vstříc novému neznámému dobrodružství pouze s několika nejnutnějšími věcmi. A v průběhu tohoto týdne jsme se mnohokrát ujistili, že často méně znamená více. Sice jsme nevěděli, kam jdeme a co nás „tam venku“ čeká, ale pořád jsme měli jeden druhého a nikdy jsme na to nebyli sami.

BeFunky Collage2Ano, často jsme byli smutní, vyčerpaní a chtěli jsme skončit, ale nikdy jsme se nevzdali a díky tomu jsme zažili úžasné věci. Jezdili jsme na kole, pádlovali jsme na lodích, pracovali jsme na farmě, mluvili jsme anglicky, pomáhali jsme lidem, sbírali jsme odpad, usmívali se, stopovali jsme, chodili jsme po mořském dně, dívali se na západ slunce, objímali se a mnohem mnohem víc…

A nakonec jsme všichni přežili a obstáli ve všech výzvách.

Tajemství toho, jak jsme to vše dokázali, si ale necháme pro sebe… Můžeme snad jen prozradit, že Nizozemci jsou opravdu nesmírně laskaví a otevření lidé. Celý tento nezapomenutelný týden byl plný zázraků a překvapení. Jsme opravdu vděčné za chvíle strávené s úžasnými lidmi, od kterých jsme se mnoho naučily.

Za český tým

Katka a Gabriela

Erasmus+    Financováno z programu Evropské unie Erasmus+.

 

 

Foto: vlastní zdroj